8. september 2017

Fusion gennemført inden anmeldelse – godkendt af KFST fem år efter

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har den 23. august 2017 godkendt SEAS NVE Holding A/S' og SYD ENERGI Holding A/S' erhvervelse af fælleskontrol med Clever A/S. Godkendelsen er sket på baggrund af en forenklet anmeldelse, som styrelsen modtog den 14. august 2017.

Fusionen mellem de tre parter blev allerede gennemført den 1. februar 2012, men er først nu blevet anmeldt og godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Fusionen var anmeldelsespligtig - både efter den daværende og nuværende konkurrencelov - og burde have været anmeldt tidligere, idet den var omfattet af fusionsbegrebet, og omsætningen for de deltagende virksomheder oversteg omsætningstærsklerne i konkurrenceloven.

Både SEAS NVE og SE er danske holdingselskaber, der på tidspunktet for fusionen var involveret i en række virksomheder inden for energi og fibernet, herunder indkøb, salg, distribution og produktion af el samt levering af fiberinfrastruktur.

På tidspunktet for fusionen hed Clever A/S i stedet ChooseEV A/S. ChooseEV's hovedaktivitet var levering af opladningsløsninger til eldrevne biler i private hjem, virksomheder og kommuner, samt opsætning af offentlig tilgængelig infrastruktur til eldrevne biler.

SEAS NVE og SE erhvervede ved fusionen fælleskontrol over virksomheden ChooseEV ved køb af HICO ApS’ samlede aktiekapital i ChooseEV.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har godkendt fusionen, da den ifølge styrelsen ikke giver anledning til indsigelser.

Fortsat anmeldelsespligt ved fusioner

Det følger af konkurrenceloven, at en anmeldelsespligtig fusion først må gennemføres, når Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har godkendt fusionen. Med andre ord er der tale om et forbud mod præimplementering. Formålet med præimplementeringsforbuddet er at sikre en effektiv forudgående fusionskontrol.

Konkurrencerådet har tidligere i en fusion mellem Ernst & Young og KPMG slået fast, at et egentligt kontrolskifte inden en fusionsgodkendelse er i strid med præimplementeringsforbuddet. Tilsvarende gælder dispositioner, der kan betegnes som delvis implementering, der forhindrer den effektive fusionskontrol.

Godkendelsen af fusionen mellem SEAS NVE og SE og Clever ændrer ikke  på denne retsstilling. Det er således ikke afgørende, om den pågældende disposition konkret har skadet konkurrencen på markedet, men nærmere om den har en potentiel indvirkning på konkurrencesituationen, der kan skade den effektive fusionskontrol.

Det følger af konkurrenceloven, at en overtrædelse af præimplementeringsforbuddet kan straffes med bøde.

flere nyheder

Nyt digitalt værktøj: Horten Connect

11. oktober 2017

Horten Connect er en cloudbaseret platform, der sikrer effektivt samarbejde i et sikkert digitalt miljø. Med Horten Connect får I adgang til en række produkter, som kan gøre håndteringen af dokumenter, arkivering, projektsamarbejde og transaktioner lettere.

Ændringsforslag til konkurrenceloven

9. oktober 2017

Erhvervsministeren har fremsat forslag om ændring af konkurrenceloven, så den fremover i højere grad afspejler EU's praksis og EU-Kommissionens meddelelser.

Ankestyrelsen: Vederlagsfrie garantier er ikke lovlige

6. oktober 2017

Ankestyrelsen har den 2. oktober 2017 udtalt, at det ikke var lovligt, da Ærø Kommune ydede støtte ved at stille garantier for forsyningsselskabers lån uden at opkræve garantiprovision. Det er i strid med statsstøttereglerne og hvile-i-sig-selv-princippet.

Eksklusivitets­rabatter: Intel-sagen med rekord­bøde hjemvises

20. september 2017

En dominerende virksomheds brug af eksklusivitetsrabatter er ikke altid et misbrug af dens dominerende stilling. Det fastlår EU-Domstolen i ny dom.

Compliance: Online-­undervisning i kon­kurrenceret

20. september 2017

Horten tilbyder nu online-undervisning i konkurrenceret skræddersyet til den enkelte virksomhed.

Nyt arrangements­katalog for efteråret 2017

10. september 2017

I efteråret 2017 har vi allerede nu programsat 35 forskellige arrangementer. Se det nye arrangementskatalog online.

Ret & Indsigt 03/2017 er udkommet

8. september 2017

I dette nummer af Ret & Indsigt kan du bl.a. få overblik over de vigtigste regler og tidsfrister op til kommunalvalget. Du kan læse om arbejdet med at skaffe Tour de France til Danmark. Og så har vi lavet en guide til, hvordan man identificerer en virksomheds reelle ejere.

Kartelbøde til VVS-firma for tilbudskoordinering på fem byggeprojekter

16. august 2017

Et VVS-firma har fået en millionbøde for at koordinere priser og andre vilkår med en konkurrent ved tilbud på fem københavnske byggeprojekter i perioden fra april 2012 til august 2013.

Ny partner

15. august 2017

Horten Advokatpartnerselskab har optaget Christian Gregersen som equity partner.

Google - et overblik over sommerens EU-sag mod internetgiganten

27. juli 2017

I juni 2017 afgjorde Kommissionen den første af tre verserende sager mod Google og gav Google en rekordstor bøde på EUR 2,42 mia. for misbrug af dominerende stilling. Ifølge Kommissionen havde Google begunstiget Google Shopping i deres søgetjeneste.

Køb af minoritetsaktieposter i konkurrerende virksomheder – hvad skal man være opmærksom på?

14. juli 2017

Køb af minoritetsaktieposter i konkurrerende virksomheder kan hæmme konkurrencen og i enkelte tilfælde være i strid med forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler. Her er et overblik over minoritetsaktieposters betydning for den effektive konkurrence.

Ny sag sætter fokus på branchestandarder og konkurrenceret

21. juni 2017

En brancheorganisation for tagpap og medlemsvirksomhederne har overtrådt konkurrenceloven ved at fastsætte og anvende standarder. Det følger af Konkurrencerådets afgørelse af 31. maj 2017, som påbyder, at standarderne ophæves.

Horten på folkemødet 2017

7. juni 2017

Horten deltager i Folkemødet 15.-18. juni. Læs her, hvorfor de deltagende partnere igen i år har Folkemødet i høj prioritet.

Konkurrencerådet stopper ulovlig brancheaftale om campingpas

6. juni 2017

Ifølge Konkurrencerådet har Campingrådet ulovligt vedtaget, at gæster skulle have et særligt campingpas.

Fusionskontrol: Hvornår skal fusioner anmeldes til nationale konkurrencemyndigheder?

15. maj 2017

Få overblik over omsætningstærsklerne ved virksomhedsoverdragelser og andre fusioner med Hortens plakat over fusionskontrol i Europa.

Løbeskosproducenten Asics dømmes for ulovlig blokering af online prissammenligning

5. maj 2017

Domstolen fandt, at det var i strid med EU's konkurrenceregler, når løbeskosproducenten Asics krævede, at dets forhandlere skulle blokere for adgang til forhandlernes hjemmesider.

Metro idømt bøde for tilbageholdelse af oplysninger i fusionssag

27. april 2017

Grossistvirksomheden Metro har overtrådt konkurrenceloven ved at tilbageholde oplysninger om en potentiel køber af virksomheden i forbindelse med den påtænkte fusion mellem Metro og engrosleverandøren Euro Cater.

Kommissionen sætter fokus på brug af pris-algoritmer i e-handel

25. april 2017

Kommissionen opfordrer virksomheder, der er aktive inden for e-handel, til at sikre sig, at konkurrencereglerne overholdes ved udvikling og brug af pris-algoritmer.

Kickback-system i forhandleraftaler medførte bøde

22. april 2017

Et såkaldt kickback-system gav en bøde til Olympus Danmark A/S på 3,6 mio. kr. for overtrædelse af konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler.

Horten rykker frem i nye rankings fra Chambers og Legal 500

19. april 2017

De førende internationale rankingbureauer Legal 500 og Chambers placerer igen i år Horten blandt landets bedste advokatfirmaer.

Maersk Lines køb af tysk containerrederi godkendt med betingelser

12. april 2017

Europa-Kommissionen har godkendt Maersk Lines overtagelse af det tyske containerrederi Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft KG (HSDG). Godkendelsen er betinget af, at HSDG udtræder af fem konsortier om handelsruter til og fra Nordeuropa og Middelhavet.

Brancheforeningers informationsudveksling: Kort og præcis vejledning

6. april 2017

I en ny udtalelse lægger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vægt på tre faktorer i forhold til, om brancheforeningers indsamling og udveksling af medlemmernes prisoplysninger er lovlig.

Kommissionen: støtte til opførelse af Kriegers Flak er lovlig

30. marts 2017

Kommissionen har godkendt den danske statsstøtte til havvindmølleprojektet Kriegers Flak, idet projektet bidrager til øget anvendelse af vedvarende energi i Danmark. Kommissionen konkluderer, at dette hensyn vejer tungere end den mulige konkurrencefordrejning på markedet, som den offentlige støtte måtte medføre.

Omfattende tilsagn beskytter innovation i godkendt DOW/DUPONT-fusion

30. marts 2017

Fusionen mellem DOW og DuPont er godkendt af Kommissionen efter længere tilsagnsforhandlinger. Godkendelsen er bl.a. betinget af, at DuPont afhænder store dele af deres pesticidevirksomhed samt deres globale forsknings- og udviklingsafdeling.

EU-Kommissionen lancerer nyt whistleblowerværktøj

20. marts 2017

Nu kan enkeltpersoner nemt, hurtigt og anonymt give oplysninger om karteller og konkurrenceforvridende adfærd direkte til Kommissionen.

SAS pålægges igen milliardbøde for deltagelse i Air Cargo-kartellet

20. marts 2017

SAS og en række andre flyselskaber har igen fået bøder af Europa-Kommissionen for deltagelse i Air Cargo-kartellet.

Faglige arrangementer forår 2017

16. januar 2017

I foråret 2017 har vi allerede nu programsat 30 forskellige arrangementer. Se arrangementskataloget online.

TOP 10: Her er årets mest læste på horten.dk

2. januar 2017

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk i 2016 og få genopfrisket din juridiske viden.

Konkurrenceret – nye danske regler for erstatningssager er vedtaget

1. december 2016

Reglerne betyder, at det bliver lettere at rette erstatningskrav mod karteldeltagerne, fx for kunder, der har betalt overpriser for deres varer, fordi leverandøren har indgået en kartelaftale.

Bliv dømt for bestikkelse og mist din kontrakt

15. september 2016

Det er ikke kun eksisterende kontrakter, der kan mistes. Virksomheden kan også få karantæne på at byde på offentlige udbud.

Brexit: Hvilke juridiske konsekvenser får Storbritanniens farvel til EU?

28. juni 2016

Torsdag den 23. juni 2016 valgte den britiske befolkning at stemme Storbritannien ud af EU, hvilket vil medføre en række juridiske ændringer. Hos Horten holder vi et vågent øje med det politiske efterspil.

Horten Corporate Day 2016: Danske virksomheder på forkant

18. marts 2016

På Horten Corporate Day 2016 den 16. marts fik de fremmødte erhvervsfolk en række markante danske og udenlandske eksperters bud på trends og muligheder for dansk erhvervsliv. Horten gentager succesen til næste år med Horten Corporate Day 2017.

TOP 10: Her er årets mest læste juridiske nyheder på horten.dk

7. januar 2016

Læs eller genlæs de 10 mest besøgte artikler på www.horten.dk og få genopfrisket din juridiske viden.

Horten opruster med tre nye partnere

5. januar 2016

Horten Advokatpartnerselskab har pr. 1. januar 2016 optaget advokaterne Ulrik Holsted-Sandgreen, Christian Kragelund og Annelouise Dalgaard Pedersen som partnere.

Video: Life Science & Healthcare-sektoren

28. september 2015

I en ny animationsvideo giver Horten et overblik over de mange juridiske udfordringer og muligheder, som virksomheder i Life Science & Healthcare-sektoren kan støde på i et produkts livscyklus.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

NYHEDSBREV!

Tilmeld dig Hortens nyhedsbrev og få nyheder, tilbud om gratis arrangementer og gode råd om jura. Vi sender ud, når der er aktuelle nyheder, arrangementer og kurser.