Overtrædelserne af konkurrenceloven er sket i regi af Campingrådet, som organiserer næsten 90 pct. af samtlige campingpladser i Danmark. De pågældende campingpladser er blandt andet repræsenteret i Campingrådet via DK-CAMP, som er en frivillig kæde.
Et campingpas er et alternativt legitimationsbevis, som campisterne kan fremvise ved ankomst til den pågældende campingplads, og eventuelt efterlade i receptionen indtil opholdet afsluttes. Et campingpas kan udover ID-funktionen også have andre ydelser tilknyttet, f.eks. rabat og ansvarsforsikring.
Det fremgår af sagen, at det var en betingelse, at campingpladserne over for campisterne krævede fremvisning af et gyldigt CKE-pas for at give kunderne adgang til en campingplads. For kunder, som ikke kunne forevise et gyldigt CKE-pas, skulle campingpladserne tilbyde at sælge Campingrådets CKE-campingpas til ens priser fastsat af Campingrådet.
ACSI Publishing BV (ACSI) er en hollandsk virksomhed, der bl.a. udsteder et campingpas, der også kan anvendes som alternativt identitetsbevis ved check-in på en campingplads. ACSI's campingpas bliver accepteret som identitetsbevis på 8.800 campingpladser i Europa, og herunder de omkring 54 danske campingpladser, som ikke er tilknyttet Campingrådet.
Campingrådet har af flere omgange udmeldt til sine medlemmer, at ACSI' campingpas ikke er et gyldigt campingpas, hverken i Danmark eller på nogen campingpladser i Europa.
I Campingrådet blev det således vedtaget, dels at campingpladserne skulle kræve en betaling på 110 kr. ved køb af CKE-pas på den pågældende campingplads, dels at ekskludere konkurrerende campingpas, herunder ACSI’s campingpas. Campister kunne kun ved køb eller forevisning af et CKE-pas få adgang til campingpladser tilknyttet Campingrådet.
Konkurrencerådets afgørelse: ulovlig prisaftale og udelukkelse af konkurrent
Ifølge afgørelsen består overtrædelse af forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler af to forhold:
1) Vedtagelsen om ens priser for salg af CKE-pas, som havde til formål at begrænse priskonkurrencen mærkbart i det horisontale led mellem campingpladserne.
2) Vedtagelsen om ikke at acceptere andre campingpas end CKE-pas, herunder specifikt at afvise ACSI's campingpas, som havde til formål at ekskludere udbydere af konkurrerende campingpas fra markedet.
Disse forhold førte ifølge afgørelsen i sidste ende til høje priser til skade for forbrugerne.
Campingrådet og det frivillige kædesamarbejde DK-CAMP havde derfor overtrådt forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler i konkurrencelovens § 6.