I 2022 blev energiomkostningerne og inflationen sendt på himmel­flugt. Samtidig blev de finansielle handlemuligheder kraftigt forringede, bl.a. som følge af markant højere renter. Oveni forfaldt statens coronalån til tilbagebetaling. Det resulterede i et stigende antal konkurser. Men selvom regningerne ikke længere kan betales, behøver det ikke være virksomhedens eneste udvej.

Rekonstruktion kan være en løsning, hvor virksomheden får mulighed for at overleve og fortsætte sin forretning på ændrede vilkår. Nicolai Dyhr, partner i Horten, har stor erfaring med netop rekonstruktioner. Her er tid en vigtig faktor.

”Hvis en virksomhed er insolvent, vil konkurs være den naturlige konsekvens, fordi der i så godt som enhver nødlidende virksomhed er en usund udvikling, der kun kan vendes ved aktive tiltag, helst hurtigt og ofte drastisk. Uanset hvem vi repræsenterer i den situation, er det afgørende for at afdække ledelsens reelle handlemuligheder, at vi hurtigst muligt får det fulde faktuelle overblik over virksomheden, herunder kreditorer, økonomi, kontrakter, medarbejdere og øvrige relevante forhold. Det kan sammenlignes med en skadestue, hvor der med kort varsel skal findes helt præcise svar på en lang række spørgsmål, før den rigtige behandling af patienten kan sættes i gang.”

En særlig motivation

Konkurser kan være følsomme. Det er indgribende at fremlægge alle oplysninger og forhold, når ens virksomhed ikke længere er levedygtig. I nogle tilfælde er det ejerens livsværk og mange menneskers arbejdspladser, der er på spil.
”Det centrale behov i konkurssager er kreditorernes. Det er deres værdier, vi skal redde. Derfor handler rekonstruktions­arbejde først og fremmest om at opnå løsninger, hvor kreditorerne stilles tilfredse og opnår en dækning af deres tab, de ikke ville opnå ved en konkurs. Det handler også om mennesker. Det er en særlig motivation at redde så mange arbejdspladser som muligt. I nogle tilfælde påvirker det flere hundrede menneskers hverdag markant, om det lykkes at redde virksomheden eller ej,” siger Nicolai Dyhr.

Hurtig proces

En virksomhed, der har været igennem en rekonstruktion i 2022, er butikskæden Social Foodies. Forretningen er bl.a. baseret på køb af råvarer fra bønder og producenter i nogle af verdens fattigste lande med ligelig fordeling af indtjeningen til de lokale leverandører. Over en årrække havde virksomheden oparbejdet en betydelig gæld, og i sommeren 2022 var den ude af stand til at betale sine kreditorer, efterhånden som de forfaldt, og dermed insolvent. Situationen var derfor kritisk, da kædens stifter, Thor Thorøe tog kontakt til Nicolai Dyhr for at igangsætte en rekonstruktion i form af en såkaldt tvangs­akkord. Der var bred opbakning hos ejerkredsen og kreditorerne om at finde en løsning, hvor man kunne videreføre driften og skaffe kreditorerne markant bedre dækning end i konkurs.

”Nicolai Dyhr og hans kollegers netværk blandt investorer gjorde, at der kort efter var flere mulige investorer, som viste stor og meget konkret interesse for at videre­føre Social Foodies og hele det brand, vi har bygget op. Det tog fart, da det blev offentligt i pressen, at vi gik i rekonstruktion. Jeg tilbød samtidig at blive medejer af en ny enhed sammen med andre investorer, og derfor gik vi til Skifteretten med en model, der tilbød kreditorerne rigtig god dækning, samtidig med at den kunne lade sig gøre. Men på grund af rekonstruktionens rammer viste det sig, at det ville tage for lang tid at få rekonstruktionsoplægget endelig godkendt. Forløbet op til den dag havde været hurtigt og effektivt – og det skulle det efterfølgende forløb også være, hvis vi skulle lykkes,” uddyber Thor Thorøe.

Livsværk lever videre

Horten udfoldede derfor de øvrige muligheder, der nu lå på bordet, for at videreføre Social Foodies. Heriblandt at erklære sig konkurs, hvor den efterfølgende budrunde ville give Thor Thorøe mulighed for at byde på den virksomhed, han selv havde startet i 2009 og dermed også muligheden for selv at føre den videre - på nye og langt mere indskrænkede vilkår. Det blev den mulighed, han valgte. Budrunden blev herefter afholdt på fuldstændig lige vilkår mellem en række budgivere imellem.

”At gå konkurs med sit livsværk gør ondt på mange måder. Vi havde nogle store planer om ekspansion og egne centrale produktionsfaciliteter, men vores virksomhedskonstruktion og folkene bag var ikke rigtig indstillet på det. Jeg erhvervede virksomheden som højst­bydende sammen med en ny medinvestor. Med den rigtige rekonstruktion driver vi nu virksomheden på den måde, der hele tiden har været meningen for mig. Som det ser ud i dag, vil vi modtage overskud for første gang i otte år. Alle de seks butikker står endnu, og de omkring 100 arbejdspladser, vi repræsenterer, findes også stadig. Det gør mig virkelig glad.”

Kontakt

Nicolai Dyhr

Partner (H)