Erhvervsdrivende fonde
Fonde, der er omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde (herefter "EFL"), kan ændre deres vedtægter i overensstemmelse med EFL § 89. Vedtægtsændringen skal først og fremmest vedtages af bestyrelsen i fonden. Derudover skal der altid indhentes tilladelse fra Erhvervsstyrelsen, som er fondsmyndighed for erhvervsdrivende fonde. Det beror altid på en konkret vurdering, om en vedtægtsændring kan tillades. Det er Erhvervsstyrelsens praksis, at vedtægtsændringer tillades, hvis de anses for at være nødvendige eller hensigtsmæssige. Vedtægtsændringen skal således være velbegrundet, og det er et krav, at behovet for ændringen dokumenteres og understøttes af en redegørelse fra bestyrelsen.
Bestyrelsen kan dog altid, uden tilladelse fra Erhvervsstyrelsen, foretage de ændringer af vedtægterne, som er nødvendige som følge af en kapitalforhøjelse, jf. EFL § 35, stk.2.
Ændring af formål i erhvervsdrivende fonde
Hvis der ønskes tilladelse til at ændre en vedtægtsbestemmelse om formål eller uddelingskreds, skal Erhvervsstyrelsen yderligere indhente Civilstyrelsens samtykke. Der er således tale om en dobbelt godkendelse hos både Erhvervsstyrelsen og Civilstyrelsen. Generelt stilles der strenge krav til formålsændringer i erhvervsdrivende fonde. Efter gældende praksis gives der udelukkende tilladelse hertil, hvis formålet ikke (eller vanskeligt) kan opfyldes, eller hvis formålet er blevet uhensigtsmæssigt. Derudover er det et krav, at der eksisterer en nær sammenhæng mellem det oprindelige formål og det ændrede formål, og at formålsændringen ikke går videre end nødvendigt.
Det er vores anbefaling altid at anmode om en forhåndsgodkendelse af en påtænkt vedtægtsændring.
Fonde
Fonde, der er omfattet af lov om fonde og visse foreninger (herefter "FL"), kan ændre deres vedtægter i overensstemmelse med FL § 32. Vedtægtsændringen skal først og fremmest vedtages af bestyrelsen i fonden. Derudover skal der altid indhentes tilladelse fra Civilstyrelsen, som er fondsmyndighed for "almindelige" fonde. Det er et krav, at vedtægtsændringen dokumenteres og understøttes af en redegørelse fra bestyrelsen.
Det er altid en konkret vurdering, om en vedtægtsændring kan tillades. Civilstyrelsen vurderer ændringens hensigtsmæssighed under hensyn til øvrige bestemmelser og stifters vilje. Der stilles generelt strengere krav til ændringer af vedtægtsbestemmelser, der vedrører formål og opløsning, end til ændringer af bestemmelser der vedrører forvaltning af fonden. Efter Civilstyrelsens praksis tillades ændring af formålsbestemmelsen kun, hvis bestyrelsen ikke længere kan uddele til det anførte formål, eller hvis formålet er blevet klart uhensigtsmæssigt. Administrativ praksis viser også, at bestyrelsens ønske om ændring af vedtægtsbestemmelse om forvaltning af fonden imødekommes i langt de fleste tilfælde, idet Civilstyrelsen oftest anerkender bestyrelsens opfattelse af, hvad der er hensigtsmæssig forvaltning af fonden.
Det er vores anbefaling altid at anmode om en forhåndsgodkendelse af en påtænkt vedtægtsændring.
Selvejende institutioner og andre fonde undtaget fra fondslovene
Visse selvejende institutioner og fonde er ikke omfattet af fondslovenes anvendelsesområde. Dette er ofte mindre selvejende institutioner omfattet af undtagelsesbestemmelsen i FL § 1. Det forhold, at de selvejende institutioner ikke er direkte reguleret af fondslovene, kan ofte skabe usikkerhed om det retlige grundlag for bestyrelsen i den selvejende institution.
Selvejende institutioner, som ikke er omfattet af fondslovene, vil i visse tilfælde være underlagt andre offentlige myndigheders tilsyn. Dette kan fx være en kommune, der konkret har tilsynsfunktionen, og som dermed erstatter fondsmyndigheden i forhold til den selvejende institution. Det ses ofte, at der er tvivl om, hvorvidt andre offentlige myndigheder er tillagt en tilsynsfunktion over en bestemt selvejende institution
Vedtægtsændringen skal først og fremmest vedtages af bestyrelsen. Derudover skal der altid indhentes tilladelse fra en eventuel tilsynsmyndighed. Hvis der er tale om en væsentlig vedtægtsændring, skal tilsynsmyndigheden yderligere indhente samtykke fra Civilstyrelsen. Væsentlige vedtægtsændringer vil især være ændringer er formål, uddeling og opløsning. At Civilstyrelsen skal godkende sådanne vedtægtsændringer gælder uanset, at den selvejende institution ikke ellers er omfattet af fondslovene. Civilstyrelsens vurdering af en ansøgt vedtægtsændring er principielt den samme som den vurdering, der anlægges ved henholdsvis en erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fond (afhængig af om den undtagne fond ellers ville være omfattet af FL eller EFL).
Det er vores anbefaling altid at anmode om en forhåndsgodkendelse af en påtænkt vedtægtsændring.
Horten er specialister i fondsret
Horten er specialiseret inden for fondsret og foreningsret og rådgiver om alle fondsretlige forhold, herunder stiftelse, vedtægtsændringer, opløsning, god fondsledelse, bestyrelsesarbejde og administration af fonde. Vores erfaring bygger dels på mange års repræsentation af erhvervsdrivende fonde, familiefonde og velgørende fonde samt selvejende institutioner og rådgivning om tilrettelæggelsen og struktureringen af aktiviteter, hvori fonde og foreninger med fordel kan anvendes.