Regeringen har 30. juni 2025 indgået en politisk aftale om en ny overenskomstbaseret erhvervsordning om udenlandsk arbejdskraft. Den nye ordning skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra en række lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Med ordningen præsenterer regeringen derudover initiativer mod social dumping. De nærmere detaljer for ordningen forventes indarbejdet og offentliggjort i et kommende lovforslag.
Nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft
Med den nye politiske aftale for udenlandsk arbejdskraft ønsker regeringen at give danske virksomheder bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft under danske forhold.
Den nye ordning er overenskomstbaseret, og det er således påkrævet, at virksomheden er omfattet af en overenskomst, der dækker den stilling, som medarbejderen er blevet tilbudt. Virksomheden skal være omfattet af en overenskomst, der er indgået mellem DA (Dansk Arbejdsgiverforening) og/eller FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) eller deres medlemsorganisationer, hvis virksomheden ønsker at benytte ordningen til at ansætte udenlandsk arbejdskraft.
Det er desuden påkrævet, at virksomheden er certificeret af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og lever op til betingelserne for certificering til brug for fast track-ordningen, før virksomheden kan tage ordningen i brug.
Den nye erhvervsordning medfører en lavere beløbsgrænse, der er den minimumsløn, som ikke-EU-borgere skal tjene årligt for at komme til Danmark og arbejde. Den aktuelle beløbsgrænse er på 514.000 kr. årligt. Med den nye ordning nedsættes beløbsgrænsen til 300.000 kr. Dette svarer til en månedsløn på 25.000 kr.
Ordningen er omfattet af reglerne for hurtig jobstart, hvilket betyder, at medarbejderen kan påbegynde arbejdet, når ansøgningen om arbejds- og opholdstilladelse er indgivet, gebyret herfor er betalt, og medarbejderens biometri er optaget.
Den nye ordning vil omfatte statsborgere fra udvalgte lande: USA, Storbritannien, Singapore, Kina, Japan, Australien, Canada, Indien, Brasilien, Malaysia, Montenegro, Serbien, Nordmakedonien, Albanien, Ukraine og Moldova.
Initiativer mod social dumping
Regeringen vil med indførelsen af den nye ordning desuden gennemføre en række initiativer mod social dumping.
Ét af disse tiltag indebærer, at alle udenlandske medarbejdere på større bygge- og anlægsprojekter skal bære et ID-kort på arbejdspladsen. ID-kortet skal indeholde oplysninger om medarbejderen, herunder navn, foto, nationalitet, telefonnummer og bopæl, og om arbejdsgiveren, herunder navn, CVR-nr. og RUT-nr.
ID-kortet har til formål at tilvejebringe information til kontrolmyndighederne og bidrage til at styrke myndighedernes arbejde med at afdække, hvorvidt bygge- og anlægsprojekterne foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
DA's og FH's aftale om kontrol og håndhævelse af overenskomstmæssige vilkår
I forlængelse af den nye ordning har DA og FH indgået en aftale om kontrol og håndhævelse af overenskomstvilkår af arbejde, som er omfattet af ordningen.
I virksomheder, der anvender ordningen, skal virksomheden informere tillidsrepræsentanten om ansættelser på den nye ordning samt den aftalte løn. Tillidsrepræsentanten har mulighed for at mødes med de nye medarbejdere, som er ansat på ordningen, og gennemgå de generelle ansættelsesvilkår, informere om gældende regler på virksomheden og om tillidsrepræsentantens rolle.
I forlængelse heraf kan tillidsrepræsentanten, arbejdsgiveren og eventuelt de pågældende medarbejdere mødes og drøfte, om overenskomsten er overholdt, samt baggrunden for fastsættelsen af lønnen for de pågældende medarbejdere på ordningen.
I tilfælde af tvivl om, hvorvidt overenskomsten er overholdt, følges de fagretlige regler, der gælder for den relevante overenskomst.