Regeringen har den 1. oktober 2024 offentliggjort lovprogrammet for folketingsåret 2024-2025, som præsenterer flere nye tiltag inden for det ansættelsesretlige område.
Vi gennemgår nedenfor de væsentligste tiltag i lovprogrammet med fokus på ansættelsesretten.
Ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. og udlændingeloven (Okt I)
Lovforslaget lægger op til en ændring af Lov om udstationering af lønmodtagere mv. og udlændingeloven i forhold til krav om legitimation og flere oplysningskrav i Registret for Udenlandske Tjenesteydere.
Lovforslaget har til formål at styrke indsatsen mod brug af illegal arbejdskraft. Lovforslaget udmønter dele af aftalen om en styrket indsats mod social dumping.
Lov om indkvartering af ansatte (Okt I)
Lovforslaget om indkvartering af ansatte udspringer af aftalen om en styrker indsats mod social dumping.
Lovforslaget har til formål at indføre visse mindstekrav til boligforholdene, når arbejdsgivere stiller en bolig til rådighed for ansatte.
Ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. (Nov I)
Formålet med lovforslaget er at oprette et nyt Arbejdsmarkedsråd bestående af arbejdsmarkedets parter, som skal drøfte forhold på både arbejdsmiljø- og beskæftigelsesområdet.
Lovforslaget lægger desuden op til at nedlægge de i alt 11 råd under Beskæftigelsesministeriets område bestående af Beskæftigelsesrådet, Tilsynsrådet, de 8 Regionale Arbejdsmarkedsråd og Arbejdsmiljørådet. Lovforslaget er en opfølgning på regeringens formål til finansloven for 2025.
Ændring af lov om arbejdsmiljø (Dec II)
Lovforslaget foreslår hjemmel til, at Arbejdstilsynet skal kunne træffe afgørelse om entreprenørstop på byggepladser, hvor virksomhederne gentagne gange bryder arbejdsmiljøloven med betydelig risiko for de ansattes sikkerhed eller sundhed.
Lovforslaget udmønter dele af aftalen om en styrket indsats mod social dumping.
Lovforslaget er sendt i høring.
Ændring af lov om aktiv beskæftigelsesindsats (Feb II)
Lovforslaget skal udmønte ændringerne som følge af de kommende forhandlinger om en ny beskæftigelsesindsats. Regeringen har nedsat Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats. Ekspertgruppen er i juni 2024 kommet med anbefalinger til en reform af beskæftigelsesindsatsen med særlig fokus på større faglig frihed ved tilrettelæggelsen af indsatsen, forenkling af reglerne og værdighed for den enkelte borger.
Lovforslaget er en opfølgning på regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark" fra december 2022.
Lov om kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i visse store børsnoterede selskaber (kønsbalanceloven) (Okt II)
Lovforslaget har til formål at opnå en mere ligelig repræsentation af kvinder og mænd blandt ledelsesmedlemmer i store børsnoterede aktieselskaber. Lovforslaget implementerer kønsbalancedirektivet (direktiv 2022/2381 af 23. november 2022).
Der lægges op til en fuld implementering af direktivet, så selskaberne underlægges et mål for andelen af ledelsesmedlemmer af det underrepræsenterede køn på 40 pct. af posterne i det øverste ledelsesorgan.